UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Seriestart. En gång för mycket länge sedan, på den tiden då det bara var romerna som fällde tårar, fanns en vacker kvinna som hette Vunida. Hon levde med sina tretton barn och familjen var väldigt fattig. Allt hon ville var att kunna ge sina barn mat. En dag möter Vunida djävulen som genast blir förälskad i henne. Han lurar med henne till sitt palats och spärrar in henne. När hon lyckas fly blir han arg och kastar en fruktansvärd förbannelse över henne. Del 1 av 13. UR.
Den unga stiliga Káló dagdrömmer vid en bäck och förälskar sig i den förföriskt vackra drottningen av undervattensriket. Káló blir inblandad i alla möjliga äventyr för att vinna hennes hand. Men Drinkárta, häxan med sjögräshår vill få honom att vakna ur sina dagdrömmar, och förstå vem han verkligen älskar. Del 2 av 13. UR.
Om att åka spark hem från mormor i sprakande norrsken. Robert Brisenstam läser en översättning till svensk romani av sagan "Vinterkväll" av Ann-Helén Laestadius och Jessika Berglund. UR.
De barn och unga som är minst fysiskt aktiva i Sverige i dag är flickor med en intellektuell funktionsnedsättning. Charlotte Ovefelt beslöt sig för att göra något åt saken. Hon startade parasport-verksamheten Solstrålarna. Del 6 av 8. UR.
Nyheter för barn i mellanstadieåldern. UR.
Vågor är ett av matematikens och fysikens viktigaste begrepp, och det har också inspirerat författare. Här möts författaren Per Molander och matematikern Hans Ringström i ett samtal om vågor i många olika former såsom exempelvis ljusvågor, gravitationsvågor, konjunkturvågor och svängningar i modet. UR.
Vad har lycka med pengar att göra och hur hänger det ihop? Ekonomiprofessor Micael Dahlén berättar om hur pengar formar och påverkar våra beteenden, självbilder och relationer. Och framför allt, gör pengar oss lyckligare? UR.
Redan för tusen år sedan är metallhanteringen vid Falu gruva viktig för handeln. Även om det inte handlar om någon stor industri så efterfrågas produkterna långt utanför Sveriges gränser. Johanna Lindén Nybelius, museipedagog Falu gruva, berättar om handeln på vikinga- och medeltiden. UR.
Torun Zachrisson docent i arkeologi och forskningschef på Upplandsmuseet och Magnus Källström, docent nordiska språk och runolog vid RAÄ, samtalar om runor, runstenar och varför de finns i landskapet. I Uppland finns tusentals stenar från slutet av vikingatiden. UR.
Vid en ombyggnation av Gotlands museum hittades en medeltida toalett. Det är inte vilket dass som helst utan en vattenspolad toalett. Jeremy Hardy, pedagog och guide, berättar. UR.
Trädgård och odling vill många ägna tid åt efter pensionen. Så bra då att det finns en tydlig koppling mellan växter, mylla och psykiskt välmående! Trädgårdsexperterna Maj-Lis Pettersson och Bella Linde tipsar bland annat om hjälpmedel som gör trädgårdsarbetet lättare. Del 8 av 15. UR.
Seriestart. Det är återträff i Seniorsurfarna. Claes Malmberg, Johan Rabaeus, Eva Fröling och Marianne Mörck återvänder till Kroksta gård för att repetera allt de tidigare lärt sig. Del 1 av 6. UR.
Kameler, lamor och andra kameldjur har en specifik sorts antikroppar som upptäcktes av en slump för några decennier sedan. Upptäckten är nu en faktor i medicinsk innovation i kampen mot infektioner, cancer och Alzheimers sjukdom. Fransk dokumentär från 2023. UR.
Rob reser över Cornwalls två första järnvägslinjer "Portreath tramroad" och "Redruth and Chasewater railway". Där lär han sig mer om den avgörande roll de spelade i gruvindustrin. Del 6 av 8. UR.
På Irlands östra kust besöker Adrian megalitgraven Newgrange som är Irlands mest berömda förhistoriska fornlämning. Under resan söderut beundrar han slottet Powerscourt med sin prisbelönta trädgård, tar en cykeltur på Greenway och avslutar vid världens äldsta fungerande fyr i Hook. Brittisk reseserie från 2022. Del 2 av 2. UR.
När Carlton McCoy landar i Ghana möts han av ett land i full blomstring. Västafrikas näst folkrikaste land kantas av orörda stränder vid Guineabuktens himmelsblå vatten. Luften vibrerar av dofter från trottoarens matstånd som serverar jollof-ris, grillad tilapia och friterad matbanan. Men det finns också en mindre smickrande historia att berätta, om guld och slavhandel. Del 6 av 6. UR.
Aviseringar