UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Fransk kortfilm. Sommaren 2018 fylls stadsdelen Belleville i Paris av förväntan när det franska landslaget jagar VM-guld. 11-årige Sylla och hans vänner följer matcherna med spänning, men samtidigt brottas hans mamma med att betala hyran. Snart inser Sylla att detta kan bli hans sista sommar i Belleville, kvarteren där han vuxit upp. Regi: Adam Hegazy. UR.
Italiensk kortfilm. Marco är en ung man som just lämnat fängelset och plötsligt får ansvar för sin lillasyster, som han knappt känner. Med föräldrarna borta försöker de tillsammans navigera i en ny verklighet präglad av förlust, ansvar och hopp. Regi: Alberto Montalbò. UR.
Liam spelar tennis och lär sig tidsbegrepp på finska. Mellan servarna övar han sig på hur man uttrycker dagar, månader, år och - evigheter. Del 2 av 8. UR.
Noel spenderar ett dygn med Machakga, en konst- och idrottsintresserad 16-åring som bor med sin familj i de välbärgade kvarteren utanför Gaborone. Noel följer med till golfbanan och efter det väntar ett konstprojekt. Avsnittet innehåller även faktainslag om Botswanas ekonomi. Del 3 av 3. UR.
Benen bildar kroppens skelett, vilket tillsammans med musklerna ger stöd åt kroppen. Del 5 av 8. UR
Pappa har lite att förklara för Tuva om varför hon inte får gå bort mot vägen. Men det har hon ju redan gjort. Och vem är det som bullrar utanför i natten? Andra delen av en liten saga med lugnt tempo och få svåra ord, textat för att nybörjarläsaren ska kunna träna sin läshastighet. Del 3 av 6. UR.
Den storsamlande grevinnan von Hallwyl var skeptisk till den nya tidens stil men när elektriciteten kom bejakade hon den helhjärtat. Ett föredrag om det elektrifierade Hallwylska palatset. UR.
Hallwylska palatset, fyllt med för den tiden mängder av tekniska innovationer, hade också ett stall. Det var en toppmodern anläggning för draghästar anno 1898. UR.
Världens forskare har levererat tusentals rapporter om klimatet samtidigt som tyckare sprider sina åsikter på nätet efter att ha läst en blogg. Klimatforskaren Mikael Karlsson förklarar hur vi ska tänka när vi inhämtar vår kunskap om klimatet. UR.
Regelbunden insamling av väderdata kan användas inom forskningen för att upptäcka förändringar i vårt klimat. Här får vi lära oss hur man tolkar väderprognoser och hur man kan ha praktisk nytta av att studera vädret i en väderapp. UR.
På 1300-talet sker många förändringar i Sverige, bland annat avskaffas träldomen och handelns betydelse ökar. I Falu gruva tar bergsmän över driften under ledning av en kunglig fogde. UR.
1495 förliste den danske kungen Hans flaggskepp Gribshunden i Ronneby skärgård i Blekinge. Brendan Foley, forskare i arkeologi vid Lunds universitet, berättar om projektet och marinarkeologiska utgrävningar och Christoffer Sandahl, chef samlingar på Blekinge museum, berättar och visar föremål som man funnit från vraket. UR.
En romersk rättegång kunde sluta med självmord i stället för fängelse. Lovisa Brännstedt, forskare i antikens kultur och samhällsliv vid Lunds universitet, berättar hur dessa rättegångar gick till, de brott man kunde åtalas för och vilka som fick delta vid en rättegång. UR.
Trädgård och odling vill många ägna tid åt efter pensionen. Så bra då att det finns en tydlig koppling mellan växter, mylla och psykiskt välmående! Trädgårdsexperterna Maj-Lis Pettersson och Bella Linde tipsar bland annat om hjälpmedel som gör trädgårdsarbetet lättare. Del 8 av 15. UR.
Nicole och Ilona har haft skinnjackor hela hösten. Det är det man ska ha nu, säger Nicole. Efter mycket tjat har Nora äntligen fått en och idag ska hon ha den på sig i skolan för första gången. Men när hon kommer dit får hon plötsligt höra att det inte är inne med skinnjackor längre. Del 4 av 6. UR.
Kameler, lamor och andra kameldjur har en specifik sorts antikroppar som upptäcktes av en slump för några decennier sedan. Upptäckten är nu en faktor i medicinsk innovation i kampen mot infektioner, cancer och Alzheimers sjukdom. Fransk dokumentär från 2023. UR.
Tom och bästisen Freja får i läxa att hitta en nyhet att berätta om för klassen. Det hela visar sig bara vara ett osant rykte. Panelen diskuterar vad de tänker om att bli lurad av falska nyheter och läskiga historier. Nätexpert Karin Nygårds förklarar och ger råd om källkritik och källtillit. Del 2 av 6. UR.
Seriestart. Trilobiter, pansarhajar och dinosaurier finns inte längre. Men släktingar till några av de djur som levde på jorden för många hundra miljoner år sedan finns kvar. Fåglarna till exempel - och vi. Del 1 av 3. UR.
Björndjur är så små att de bara kan ses i mikroskop. Men då ser de faktiskt ut som små nallar. Och de är tuffa. De klarar att leva både i is och i kokande vatten - och i rymden! Hör björndjuret berätta om sig själv och om vattnets olika former: fast, flytande och gas. Del 4 av 5. UR.
En ovan simmare bestämmer sig för att göra det nästintill omöjliga - att simma mellan olika kontinenter. Från att knappt ha simmat i en bassäng ska han ge sig ut på öppet hav. Det blir många timmar av träning innan han är redo att ge sig av. Det blir både iskalla utmaningar i Arktis och varma förorenade vatten på sydliga breddgrader. Han drivs av att överkomma svårigheter och att rikta fokus på havens tillstånd. UR.
Seriestart. Att byta hjärtklaffar har tidigare varit en stor operation, men Alain Cribier har utvecklat en metod att ge patienter nya hjärtklaffar utan att öppna bröstkorgen. Vi möter även Alain Carpentier som har skapat ett konstgjort hjärta. Fransk dokumentärserie från 2022. Del 1 av 4. UR.
Vi börjar resan med att följa ett par män i Great Yarmouth i Norfolk som har det udda jobbet att inspektera en 90 år gammal berg- och dalbana. Vid River Waveney gör Jonny Crickmore franska ostar. Vi gör ett besök i nationalparken Norfolk Broads innan vi reser till Newmarket och ridskolan där ungdomar tränas till att bli nästa generation jockeys. Dagen avslutas med en ångtågsresa genom Norfolk. Brittisk serie från 2023. Del 6 av 6. UR.
Jari Tervos och Jani Halmes resa genom den finska sommaren fortsätter. Någon gång under resan blir sömnen kort på grund av ett litet misstag med inkvarteringen. Resenärerna fortsätter sin färd via mattbryggan till skärgården, äppelpallande och fatbikes. Del 10 av 10. UR.
Vi åker till Tryggvaskáli för att smaka på spännande mat. Det blir även ett besök på Islands unika Penismuseum i Reykjavík. Dessutom träffar vi skådespelarparet Björn Thors och Unnur Ösp Stefánsdóttir. Del 3 av 6. UR.
Glaciärexpressen kallas för världens långsammaste snabbtåg och tar sina gäster på en oförglömlig resa över de schweiziska alperna. Resan tar åtta timmar från den ena exklusiva vinterplatsen till den andra. Rutten Zermatt - St Moritz leder från foten av Matterhorn över nästan 300 broar och 90 tunnlar genom den spektakulära Rhenklyftan till Engadin. Del 3 av 8. UR.
2010-talets USA präglades av sociala och politiska omvälvningar, människor kämpade för rasrättvisa, hbtq, ekonomisk jämlikhet, mot polisvåld och mot rätten att bära vapen. Alla var de stora ämnen i samhällsdebatten. Unga amerikaner ledde rörelser som Black lives matter, metoo och March for our lives. Sociala medier spelade en central roll för att organisera och sprida budskapen. Samtidigt växte konservativa rörelser som Alt-right och Maga. Amerikansk faktaserie från 2023. Del 7 av 9. UR.