Hem » Vårt utbud » UR Play » Tablå

Tablå

UR:s program i Radio & TV

Tisdag 18 mar

  • 07:15

    SVT Barn

    Vims i rymden

    Pluto och en måne till

    Ki, Ti och Pi är på väg hem till sin egen stjärna, och nu har de nått fram till dvärgplaneterna längst där ute. Ti har aldrig sett Pluto och inte Plutos månar heller. Så varför inte? När de ändå är där. Del 5 av 6. UR.

  • 07:20

    SVT Barn

    Peek Zoo

    Herr Peek lär sig sina repliker

    Djuren på Peek Zoo blir mycket oroliga när herr Peek plötsligt förvandlas till en grinig pirat! Del 19 av 26. UR.

  • 07:27

    SVT Barn

    Visste du?

    Varje snöflinga är unik!

    Att hitta två identiska snöflingor är i stort sett omöjligt. För att förstå varför, måste vi först ta reda på hur snöflingor blir till. Del 19 av 30. UR.

  • 11:05

    SVT1

    Superföräldrar

    Flickor med diagnos

    Mellan fem och tio procent av alla barn och unga i Sverige idag har adhd och/eller autism. Många flickor får sin diagnos sent i livet eftersom symptomen ser annorlunda ut hos dem. Varför är det så, och vad kan det få för konsekvenser? Del 4 av 8. UR.

  • 11:35

    SVT1

    Uppdrag AI

    Jobben, drivkrafterna och algoritmerna

    Torbjörn undersöker hur AI kommer att påverka arbetsmarknaden. Vilka jobb försvinner och kommer det några nya jobb? Torbjörn kallar in hjälp för att göra en film. AI har skapat manus och scenografi. Del 2 av 4. UR.

  • 11:50

    SVT1

    Min samiska historia

    Att ta tillbaka det som är mitt

    Sara har bestämt sig för att ta tillbaka sitt samiska arv. Hon lär sig språk, historia och om samiska traditioner. Agneta är skogssame och berättar om många andra samer som också tappat sitt samiska arv på grund av politiken som bedrivits genom åren. Del 4 av 4. UR.

  • 12:00

    SVT Barn

    Bibz och djuren - meänkieli

    Fjällämmel

    Fjällämmeln lever på fjället, här bor den och trivs både på sommaren och vintern. Bibz undrar vad den gör för bra saker i naturen, var den bor och hur den får tag i mat? Del 9 av 12. UR.

  • 12:05

    SVT Barn

    Bibz och djuren - meänkieli

    Myggan

    Att myggan sticks vet nästan alla. Bibz vill veta mer om vilka djur som äter myggan och varför den gillar blod. Del 10 av 12. UR.

  • 15:00

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Hallwylska palatset och teknikens under

    De nya hästkrafterna

    Till slut kom den då, bilen. Hallwylska palatset var som vanligt först med det senaste. Kusken fick omskolas till chaufför. UR.

  • 15:13

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Hallwylska palatset och teknikens under

    Höjden av modernitet

    Den toppmoderna hissen i Hallwylska palatset användes sällan. Wilhelmina von Hallwyl ansåg att "hissåkande blott befordrar maklighet och korpulens". UR.

  • 15:24

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Planeten jorden

    Jordbävningar

    Jordbävningar är inget vi brukar oroa oss för i vår del av världen, men så har det inte alltid varit. Björn Lund berättar om jordbävningar i världen och i Sverige. Hur mäter man dem och hur kan informationen användas? UR.

  • 15:42

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Planeten jorden

    Jordens undergång

    Tidigare har tankarna om jordens undergång varit av mytisk och religiös karaktär, men sedan 1500-talet har man haft ett mer naturvetenskapligt tankesätt. Vad är bra och vad är dåligt med att engagera sig i jordens undergång? UR.

  • 16:05

    Kunskapskanalen

    UR Samtiden - Forskning från Linnéuniversitetet

    Det planetära nödläget

    Professor Martin Gren reflekterar kring det planetära nödläget. Hur förändrar det vår syn på planeten och vår plats i ekosystemet? UR.

  • 16:37

    Kunskapskanalen

    Humanist- och teologdagen 2024

    Brott och straff i 1800-talets Sverige

    Hur resonerade egentligen svenska tjuvar och bedragare för 200 år sedan? Bonnie Clementsson, doktor i historia, berättar om brottslingar som valde en kriminell bana och vad som kunde hända bakom kulisserna på häkten och fängelser. UR.

  • 17:45

    Kunskapskanalen

    Spektakulära tågresor i Schweiz

    Från Zermatt till St Moritz

    Glaciärexpressen kallas för världens långsammaste snabbtåg och tar sina gäster på en oförglömlig resa över de schweiziska alperna. Resan tar åtta timmar från den ena exklusiva vinterplatsen till den andra. Rutten Zermatt - St Moritz leder från foten av Matterhorn över nästan 300 broar och 90 tunnlar genom den spektakulära Rhenklyftan till Engadin. Del 3 av 8. UR.

  • 18:35

    Kunskapskanalen

    Vandring längs övergiven räls

    Koppargruvan i Cornwall

    Rob reser över Cornwalls två första järnvägslinjer "Portreath tramroad" och "Redruth and Chasewater railway". Där lär han sig mer om den avgörande roll de spelade i gruvindustrin. Del 6 av 8. UR.

  • 19:25

    SVT Barn

    Bild ur Extremt stor pannkaka

    Extremmatte

    Extremt stor pannkaka

    Josefine är nyfiken på hur många fläckar en ko har så hon ger sig iväg till en bondgård. Efter utflykten blir hon hungrig och ska göra en jättepannkaka och utforskar hur man omvandlar deciliter till liter. Hon undersöker också hur många burkar surkål det krävs för att det ska bli jämvikt på den extremt stora gungbrädan hon byggt. Del 2 av 8. UR.

  • 19:45

    SVT Barn

    The grammar company

    The future

    Hur använder man futurumformerna "will", "be going to" och "won´t"? På kontoret visar Patsy sina mediala talanger och spår sina medarbetares framtid. Kommer hennes spådomar att slå in? Del 7 av 10. UR.

  • 21:00

    SVT1

    Vem ska jag tro på?

    AI och tilliten

    Vad händer med vår tillit när det blir enklare att fejka video, bilder, text och ljud? Kodjo möter Nöjesguidens chefredaktör Frasse Levinsson som skapat ett tidningsnummer med AI. SVT:s korrespondent Fouad Youcefi berättar om arbetet med att rapportera från USA-valet. Och Paulina Modlitba ger handfasta råd kring fake news. Del 3 av 6. UR.

  • 21:00

    SVT24

    Vem ska jag tro på? - syntolkat

    AI och tilliten

    Vad händer med vår tillit när det blir enklare att fejka video, bilder, text och ljud? Kodjo möter Nöjesguidens chefredaktör Frasse Levinsson som skapat ett tidningsnummer med AI. SVT:s korrespondent Fouad Youcefi berättar om arbetet med att rapportera från USA-valet. Och Paulina Modlitba ger handfasta råd kring fake news. Del 3 av 6. UR.

  • 21:00

    Kunskapskanalen

    Grottforskarna i Alperna

    Människan har alltid haft en stark önskan att utforska sin omgivning, vare sig det gäller rymden, havsdjupen, bergen eller underjorden. Vi följer Cédric Lachat och David Parrot i deras strävan att hitta en förbindelse mellan Fromagère-grottan och den berömda Berger-grottan i Vercorsmassivet i Frankrike. Ett äventyr i mörker 900 meter under marken. Dokumentär från 2022. UR.

  • 21:55

    Kunskapskanalen

    2010-talets USA

    Covid och presidentval

    År 2020 började och slutade med riksrättsprocesser mot president Donald Trump. Året präglades också av covid-19-pandemin som förklarades som en global kris i januari. Polisens brutala övergrepp på George Floyd utlöste massiva protester mot rasism och polisvåld. Amerikansk faktaserie från 2023. Del 8 av 9. UR.

  • 22:00

    SVT24

    Alla andra kan dra åt helvete -teckenspråkstolkat

    Alla andra tror att det är vi

    Jagade i mörkret hinner sanningen till slut ifatt vännerna. Liam och Ossian inser att vissa saker som de satt i rullning inte längre går att stoppa. Del 6 av 6. UR.

  • 22:35

    Kunskapskanalen

    Resa längs Irlands kust

    Megalitgrav och prisbelönt trädgård

    På Irlands östra kust besöker Adrian megalitgraven Newgrange som är Irlands mest berömda förhistoriska fornlämning. Under resan söderut beundrar han slottet Powerscourt med sin prisbelönta trädgård, tar en cykeltur på Greenway och avslutar vid världens äldsta fungerande fyr i Hook. Brittisk reseserie från 2022. Del 2 av 2. UR.