UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Spansk kortfilm. Álex har inte mycket att göra i sin pappas videobutik ¿ tills Fátima, en filmälskande tonåring, kliver in och vänder upp och ner på hans dag. Deras möte leder till samtal om ensamhet, vänskap och de ögonblick som gör livet lite större. Regi: Teo Planell och Alejandra Kikidis. UR.
Lajla berättar om när hon jobbade på en tidigare arbetsplats där hon alltid var orolig för att bli anklagad om något hade försvunnit. Vi får även höra henne sjunga på svensk romani. Del 3 av 10. UR.
Andrea funderade länge på om hon skulle berätta att hon var rom på en tidigare arbetsplats. En dag kom det fram utan att hon hade berättat. Hon blev chockad över hur en del kollegor reagerade. Del 4 av 10. UR.
Liam känner sig krasslig, men vet inte hur han ska förklara det för sin finska läkare. Han får lära sig ord för olika kroppsdelar och passar också på att träna på konsonanter som beter sig konstigt vid böjning - alltså stadieväxling. Del 4 av 8. UR.
Raphael och Dominik planerar en smutskastningskampanj mot Moritz. Till Kathis förvåning är hennes klasskamrater plötsligt mycket vänliga. Lotta avslöjar varför. Pippi får veta från sina vänner att David hade gjort något speciellt för henne på talangshowen, men hon missade det. Del 15 av 26. UR.
Hjärnan är kroppens chef, alltid vaken och på vakt. Men det är viktigt för hjärnan att ibland få vila och koppla av. Del 7 av 8. UR.
Sara har en orm som husdjur. Hennes kompis Hani tycker att det är väldigt konstigt. Om svenska ormar och om perspektiv. Långsamt berättat och textat för att nybörjarläsaren ska kunna träna sin läshastighet. Del 5 av 6. UR.
14:30
SR P1
Ett samtal om hur Rachel Carsons bok "Tyst vår" påverkat miljödebatten och i vilken riktning miljöutvecklingen har gått sedan boken kom ut 1962. UR.
I det stora Malaisefälleprojektet mellan 2003 och 2006 samlades 20 miljoner insekter in för att katalogiseras. Med nuvarande metoder kommer det att ta hundratals år. Trots det tidsödande arbetet har redan 2 000 nya arter hittats. UR.
Det går en röd tråd mellan utgivningen av boken "Tyst vår" 1962 och dagens miljö- och klimatdebatt. Det hävdar Anne Sverdrup-Thygesen i sitt föredrag om hur industrin fortsätter att påverka vår miljö negativt även idag 60 år senare. UR.
Regeringens särskilda utredare Fredrik Malmberg presenterar den nationella strategin för att förebygga och bekämpa våld mot barn. UR.
Natalie Söderlind förklarar hur Barnafrid arbetar för att inkludera barnen i det förebyggande arbetet mot våld mot barn. UR.
1888 brann i stort sett hela Sundsvall ner. Efter branden byggdes staden upp i sten. Johanna Ulfsdotter, antikvarie och kulturmiljöutvecklare, berättar om arkitekter och visar måleri och ornamentik som finns kvar. UR.
Alfred, Nora och Andres har en klubb. Busklubben. Där turas de om att göra olika roliga bus med varandra. Idag har Nora och Andres busat med Alfred. Han bestämmer sig för att skoja tillbaka med Nora, men hon reagerar inte alls som han har tänkt sig. Del 6 av 6. UR.
Vad kan vi lära oss av fossiler? Genom att undersöka ekosystemens förflutna får forskare en inblick i hur växter och djur har anpassat sig under tidigare värmeperioder. Del 1 av 3. UR.
Tom spelar dataspelet Startroop med sina kompisar, men har bara råd att spela på gratisnivåerna. Efter att ha fått spelcoins av Krille i nian kan han äntligen vara med i laget. Men plötsligt vill Krille att Tom betalar tillbaka genom att göra grejer han inte vill. Del 4 av 6. UR.
Många djurarter har varit lätta byten för människor. De har jagats för att bli mat eller för att de konkurrerat om mat, eller utrymme. Och fåglar som inte kan flyga har alltid legat illa till i kontakt med människor. Del 3 av 3. UR.
Zoe är åtta år och bor tillsammans med sin familj i Lissabon, Portugals huvudstad. Zoe visar sitt rum och berättar om lekar hon tycker om. Hon lagar sin favoritmat tillsammans med sin pappa och berättar om sina favoritplatser i staden. Del 1 av 8. UR.
18:43
SR P4
Atacamaöknen i norra Chile formar en stor del av landskapet mellan Anderna och Stilla havet. Det är en av jordens torraste platser och är centrum för astronomiska observatorier. Möt bröderna som brygger öl med vatten de utvunnit ur dimma och familjen som lagar mat i ugnar uppvärmda av solstrålar på sin restaurang. UR.
Jocelyne Bloch och Grégoire Courtine utvecklar en metod så att man ska kunna gå trots en förlamning orsakad av ryggmärgsskada. Vi möter även Étienne Émile Baulieu som arbetar med att ta fram en medicin mot depression. Fransk dokumentärserie från 2022. Del 3 av 4. UR.
På ön Rathlin möter vi Tom som letar efter irländska harar och på Bryher tävlar Jo i gig-racing, en traditionell roddtävling. Vi besöker också Bardsey Island i Wales - ön som är känd för sina andliga traditioner och besöks av tusentals pilgrimer varje år. Brittisk serie från 2023. Del 2 av 4. Brittisk serie från 2023. UR.
Katja är Sverigefinne. Hon har levt sitt liv i Sverige, men alltid längtat till Finland. Efter studenten bestämmer hon sig för att hon ska göra lumpen i finska Karelen där hennes släktingar bor. Under sin tid i finska armén passar hon på att utforska sin släkthistoria och ta reda på vilka spår 1900-talets finska krig lämnat efter sig. UR.
Vi granskar stödet för konstnärer med funktionsnedsättning och träffar Jón i hans arbete på kemtvättsanläggningen Efnalaug i Selfoss. Dessutom ser vi hur golfförbundet tränar golfare med olika funktionsnedsättningar. Del 5 av 6. UR.
23:35
Kunskapskanalen
Bernina Express förbinder norr och söder och går från St. Moritz till Tirano i Italien. Tåget passerar glaciärer, berg och sjöar på över 2000 meters höjd. Del 5 av 8. UR.
Stora politiska protester äger rum, som demonstrationer mot mordet på George Floyd och hanteringen av covid-19. Vi följer Donald Trumps och Joe Bidens presidentvalskampanjer under hösten 2020. Joe Biden kom till makten medan Trump ifrågasatte resultatet och hävdade valfusk. Amerikansk faktaserie från 2023. Del 9 av 9. UR.