UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
11:30
SR P1
Mitt i skogen, med bara djuren som sällskap, bor en snäll, men ful flicka som heter Borka. När hon får en skymt av den stilige prinsen blir hon genast förälskad. Djuren vill hjälpa henne, men de förstår inte vad som menas med fult och vackert. Del 9 av 13. UR.
Rebecca är dotter till den rike köpmannen. Hon förälskar sig i Zephyr, son till Vindarnas konung. Kan hon vinna hans hjärta med hjälp av skönhet, pengar och tvång? Del 10 av 13. UR.
Robert Brisenstam läser en översättning till svensk romani av Tuvalisa Rangströms vinterberättelse "Snön" med bilder av Hannah Arnesen. Sagan handlar om det lilla knyttet Nix. Nix kikar ut genom nyckelhålet och ser spår i snön efter snöleoparder och snölejon. Del 4 av 12. UR.
När du lägger din flaska eller syltburk i glasåtervinningen hamnar den så småningom på anläggningen i Hammar. Där tar de emot glasförpackningar från hela Sverige. Kanske har ditt glas varit där tidigare, för glas kan man använda om och om igen, hur många gånger som helst. Del 3 av 10. UR.
Det används väldigt mycket plastförpackningar och plastpåsar, därför är det viktigt att vi ser till att de återvinns. På plaståtervinningen i Motala sorteras 500 plastförpackningar i sekunden innan de skickas vidare. Del 4 av 10. UR.
14:25
SVT Barn
Nyheter för barn i mellanstadieåldern. UR.
Det verkar relativt okomlicerat att ställa en fråga. Men i vilken utsträckning gör lärare medvetna val och reflekterar över de typer av frågor de använder? Michael Chiles, bedömningsledare och författare, berättar. UR.
Implementera och bädda in formativ bedömning - en externt utvärderad modell för lärande som ger avtryck i elevernas resultat. Corinne Settle vetenskapschef vid nätverket SSAT, berättar om modellen och resultaten. UR.
Många elever har svårt att skriva egna texter. Lärare kan hitta redskap för att stimulera eleverna i den klassiska retorikens övningar som erbjuder en progression från enkla till avancerade texttyper, menar Anders Eriksson, forskare i retorik vid Lunds universitet. UR.
Linnea Stenliden, bitr. professor i pedagogiskt arbete, och Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering, samtalar om utmaningar och förhoppningar kring AI i dagens och framtidens undervisning. Anders Ynnerman berättar och visar exempel från sitt forskningscenter. UR.
18:10
Kunskapskanalen
Har din röst blivit svagare, hesare eller mer ostadig med åren? Logopediprofessorn Viveka Lyberg Åhlander lär oss hur vi bäst håller den i trim. Vi gästas av två älskade röster: radioprofilen Jesse Wallin och Johanna Hermann Lundberg - självaste Fröken Ur. Del 12 av 15. UR.
Björn Hellberg och Viveca Lärn återvänder till Kroksta gård där Ann Westin och Carl Jan Granqvist väntar. Björn stöter genast på patrull när det både ska skickas emojier och pratas med Siri. Sällskapet får också lära sig hur man kan hitta en borttappad mobil och hur man kan använda sig av AI. Del 5 av 6. UR.
Stigande medeltemperaturer sätter städer och länder i fara. Hur kommer en uppvärmd planet att påverka samhället? Del 3 av 3. UR.
Kathy pratar med människor som lever på marginalerna. Hon träffar bland annat en man som försöker bygga ett starkt samhälle i en av Storbritanniens mest eftersatta städer. Del 2 av 2. UR.
21:03
SR P1
Längs Kroatiens kustlinje finns ett extravagant nöjesparadis som lockade internationella stjärnor. Komplexet är skapat av en porrkung med en överraskande vision - att avvärja en kärnvapenkatastrof. Nu är allt övergivet och förfallet. I Polens djupa skogar hittar vi ett stort tyskt militärkomplex med monstruösa betongbunkrar, Hitler tillbringade mycket tid här och det var också platsen för ett överraskande kuppförsök som kunde ha räddat miljontals liv. Del 4 av 8. UR.
Vår tarmflora spelar stor roll för vår hälsa. Forskaren Joël Doré upptäckte sambandet mellan obalans i tarmfloran och sjukdomar som fetma och depression. Harry Sokol utvecklar nya läkemedel som kan återställa balansen och Kirsten Tillisch har specialiserat sig på samspelet mellan hjärnan och magen. Fransk dokumentärserie från 2022. Del 4 av 4. UR.