UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Kortfilm på svenska och meänkieli. Redan som bebis är Aila med när farmodern bakar, och det blir en röd tråd genom hennes liv. Bland knådande och mjölande samtalar de om smått och stort, och allteftersom tiden går byts de arbetande händerna som formar de traditionella tornedalsbröden ut. Regi: Vonnie Larsson. UR.
År 2013 avslöjades det att polisen hade fört ett olagligt register över romer i Sverige. I samma veva kom Abedin ut med att han är rom, något han inte vågat berätta tidigare. Del 7 av 10. UR.
"Sara" berättar om varför hon inte längre är öppen med att hon är rom. Del 8 av 10. UR.
Liam vikarierar som lärare men behöver lite hjälp av barnen för att reda ut begreppen. Han lär sig också om vikten av att skilja på sär- och ihopskrivning. Del 6 av 8. UR.
Miriam och Hedda ser sitt experiment bekräftat. Constanze försöker hindra Dominik och hans kaotiska vän Raphael från att åka till Afrika, men får inget stöd. Hon startar därför en egen grupp i en insamlingstävling som avgör vilka som får åka. Samtidigt kämpar Daphne för en praktikplats i Namibia där hon hoppas träffa sitt fadderbarn. Del 17 av 26. UR.
Seriestart. Bokgänget har läst första boken i serien Kepler62 Kutsu av Timo Parvela. Förtrollade världar, magi och spänning - det händer alltid något utöver det vanliga i science fiction- och fantasyböcker. Dessa böcker kan ta läsaren till helt nya platser. Del 1 av 6. UR.
Räkneaporna presenterar tre uträkningar. Det handlar om större än, mindre än, addition och subtraktion. Vi avslutar med en sång att sjunga med i. Del 29 av 30. UR.
Många föräldrar som har barn med adhd eller autism drar ett väldigt tungt lass med avbrutna arbetsdagar då barnen ofta har en stökig skolgång. De ska boka och hålla reda på olika vårdkontakter, och när de kommer hem finns det ofta väldigt liten möjlighet för återhämtning. Del 8 av 8. UR.
14:30
SR P1
Hur funkar din hjärna egentligen? Iris Zahirovic, läkare och forskare i medicin, ger en introduktion till hjärnans funktioner, våra sinnen och reaktioner på världen. Hur kan man använda kunskapen om hur hjärnan fungerar för att kunna plugga effektivare? Vilka möjligheter har man att motverka demens? Hur farligt är cannabis för hjärnan? UR.
Ulrika Wolff, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, ger oss en inblick i RIDDLE, ett forskningsprojekt som följer 364 barn under 12 års tid för att genom tester undersöka hur barnens språkförmågor kan förutsäga den tidiga läsningen. UR.
Evolutionen i havet kan vara snabb eller långsam. Vissa arter kan formas genom anpassningar till miljöer som ligger bara några meter från varandra, medan andra knappt förändras alls genom tusentals år och med hav mellan dem. UR.
Kanske har det med storleken att göra? Folktro, sagor och myter kring elefanten genomsyras nämligen av djup respekt. Elefanten står för vishet och kunskap och många trodde att den bar med sig gamla människors själar. Ida Öhnell, guide på Göteborgs Naturhistoriska museum, berättar. UR.
Möbelsnickaren Mauritz Ådahl emigrerade till Amerika vid 1900-talets början. Efter en resa tillbaka till Sverige skulle Mauritz återvända till Amerika, men han hade köpt biljett på Titanic och blev en av de 123 svenskar som omkom. Historiker Håkan Nordmark berättar och visar några av föremål. UR
Stigande medeltemperaturer sätter städer och länder i fara. Hur kommer en uppvärmd planet att påverka samhället? Del 3 av 3. UR.
Hjulet - en av världens viktigaste uppfinningar. Utan hjulet hade vi varken haft cykeln, klockan eller fidgetspinnern. Kanske började allt med en drejskiva? Del 2 av 12. UR.
Tom har fått 200 kronor av mamma för att gå på Lazerfield med bästisen Freja på lördag. Men när Toms idol Ultraman i en reklam uppmanar sina följare att köpa hans spelhandskar kan inte Tom låta bli att följa hans uppmaning. Handskarna visar sig vara värdelösa och nu är pengarna slut och Tom har inte sagt något till mamma eller Freja. Panelen diskuterar och nätexperten Karin Nygårds förklarar och ger råd. Del 6 av 6. UR.
17:50
SVT Barn
Clara och hennes hund Elsa i Larsmo är en perfekt duo. Clara guidar Elsa genom agilitybanan med noggrannhet, och allt flyter på bra. Men när Claras mamma ska hoppa in som vikarie ställs Clara inför en oväntad utmaning. Del 2 av 20. UR.
Räkneaporna presenterar tre uträkningar, men svaret dröjer. Du får möjlighet att svara innan aporna ger den rätta lösningen. Det handlar om större än, mindre än, addition och subtraktion. Vi avslutar med en sång att sjunga med i. Del 30 av 30. UR.
19:10
Kunskapskanalen
Afua Hirsch möter några av Nigerias unga kulturskapare. Nigeria är epicentrum för afrikansk musik, mode och film. Afua möter designern Adeju Thompson som skapat ett icke-binärt klädmärke i traditionell stil och kocken Obehi Ekhomu-El Herfi som specialiserat sig på nigeriansk mat. Slutligen möter hon ett helt kvinnligt Nollywood-produktionsteam och den hyllade konstnären Yinka Shonibare. Del 2 av 3. UR.
19:30
SR P1
Seriestart. Några är djupt troende inom olika religioner, andra har en egen tolkning och någon önskar sig ha något att tro på. Gemensamt är att de nu ska ge sig av på en pilgrimsfärd i norra Portugal. Del 1 av 3. UR.
22:00
Kunskapskanalen
På Piel Island träffar vi pubägaren Aaron som berättar hur det gick till när han blev kung. Wez från Cornwall arrangerar en unik löptävling över alla fem bebodda Scilly-öarna. Och på Bardsey försöker fotografen Ben fånga en mindre lira mot natthimlen. Brittisk serie från 2023. Del 4 av 4. UR.
22:30
SVT2
Att vara renskötare innebär inte bara utmaningar i arbetet, utan även i kärlekslivet. Relationerna sätts på prov, och Aleksi avslöjar en ny dröm som kan förändra allt. Del 2 av 8. UR.
Seriestart. Sex stressade unga som inte känner varandra sedan tidigare stänger av sina mobiler och flyttar ut i skogen. De deltar i ett experiment för att testa om naturen kan ta bort deras stress, prestationsångest och inre kaos på bara sex dagar. Del 1 av 4. UR.
23:40
Kunskapskanalen
Från de böljande kullarna i Appenzellerland över Zürichsjön till livliga Luzern. En sjökorsning på räls som man kanske bara hittar i Schweiz. Resan med Voralpen express erbjuder unika panoramabilder på väg från öst till centrala Schweiz. Del 7 av 8. UR.
00:30
Kunskapskanalen
Författaren Aleksandr Solzjenitsyns stora verk "Gulag - arkipelagen" kom att spela stor roll för omvärldens medvetenhet om stalinismens övergrepp och brott mot befolkningen. Aleksandr satt själv åtta år i läger och fann det som sin plikt att skriva om fångarnas situation och om den myndighet som ansvarade för straffarbetet och de avrättningar som sträckte sig över hela landet. UR.