UR:s program i Radio & TV
UR:s program i Radio & TV
Det regnar. Vem är ute och går i dag? Skutt måste gå ut och hälsa. Berättare: Vanna Rosenberg. Del 3 av 5. UR.
Herr Peek har tappat rösten, så hur ska han kunna berätta för Jimmy och Viola om allt som ska göras? Del 23 av 26. UR.
Sengångaren är verkligen gullig - men varför är den så otroligt långsam? Det finns faktiskt en förklaring! Del 23 av 30. UR.
Elaf Ali har länge varit en viktig röst i samtalet om vardagsheder och hedersförtryck. Men vad händer när kampen känns för tung och konsekvenserna för stora? En ärlig berättelse om mod, ansvar och priset för att vara en röst i en så laddad fråga. UR.
Taneli och kompisarna råkar med sin forsränning nerför Kengisforsen skrämma iväg alla fiskar och med det även Elias fiskespö. De bygger honom ett nytt, men den där grejen längst ut på fiskespöet saknas fortfarande. Vad heter den egentligen?
Vad händer om man bryter mot en lag, och kan lagar ändras? Om varför vi har lagar. Del 3 av 10. UR.
Dessbättre är inte vetenskapsteorin alls så krånglig som ryktet gör gällande. Ämnets centrala problemställningar kan summeras i en fyrfältare över det okända. Johan Söderberg, docent i vetenskapsteori, förklarar. UR.
Byggbranschen står varje år för hälften av Europas klimatutsläpp. Ulla Janson, universitetslektor i installationsteknik, berättar om utmaningarna med att gå från en linjär till en cirkulär byggbransch, vilket kräver nya synsätt och ny kunskap. UR.
Hur kan forskare i dag uttala sig om färgen på ett djur som levde på jorden för mer än 50 miljoner år sedan? Med hjälp av nya känsliga mätningar kan de idag undersöka pigmentmolekyler från sedan länge döda dinosaurier. Per Uvdal, professor i kemisk fysik, tar oss med på en upptäcktsresa till jordens urtid. UR.
Björn Hellberg och Viveca Lärn återvänder till Kroksta gård där Ann Westin och Carl Jan Granqvist väntar. Björn stöter genast på patrull när det både ska skickas emojier och pratas med Siri. Sällskapet får också lära sig hur man kan hitta en borttappad mobil och hur man kan använda sig av AI. Del 5 av 6. UR.
17:35
Kunskapskanalen
Från de böljande kullarna i Appenzellerland över Zürichsjön till livliga Luzern. En sjökorsning på räls som man kanske bara hittar i Schweiz. Resan med Voralpen express erbjuder unika panoramabilder på väg från öst till centrala Schweiz. Del 7 av 8. UR.
Kathy pratar med människor som lever på marginalerna. Hon träffar bland annat en man som försöker bygga ett starkt samhälle i en av Storbritanniens mest eftersatta städer. Del 2 av 2. UR.
19:25
SVT Barn
Josefine är nyfiken på hur stor chansen är att man slår en sexa med en tärning så hon bygger en extremt stor tärning för att undersöka sannolikheten. Hon är också väldigt sugen på att gå på vatten. Därför bygger hon ett par flytskor för att testa. Det blir även extrem bowling. Del 6 av 8. UR.
Barn från Moldavien, Nepal, Rwanda, Syrien, Sydafrika och Sverige berättar om sina drömmar och önskningar. Del 3 av 4. UR.
Säsongsstart. Rania Hussein El Schuli går i sjätteklass och bor i Zaatari-flyktinglägret i Jordanien. Hon älskar skolan och drömmer om att bli civilingenjör. Hon och hennes familj flydde från Syrien och lever nu under svåra förhållanden i lägret. Del 1 av 12. UR.
21:00
Kunskapskanalen
Afua Hirsch åker till Sydafrika, ett land med en medelålder på bara 27 år. Resan börjar i Soweto där vi möter Bontle Modiselle, en av Sydafrikas globala superstjärnor - skådespelare, musiker och dansare med miljontals Tiktok-följare. På den sydöstra kusten ligger Durban, en gång apartheid-erans centrum för det vita Sydafrika men numera landets mest mångfaldiga stad. Del 3 av 3. UR.
21:50
Kunskapskanalen
På 1920-talet var Europa tämligen liberalt, men när nazisterna kom till makten ändrades allt. Genom arkivmaterial och vittnesmål synliggörs de män och kvinnor som förföljdes under nazitiden på grund av sin sexuella läggning. I koncentrationslägren tvingades dessa fångar bära den rosa triangeln och utsattes för förnedringar, experiment och våld. Fransk dokumentär från 2023. UR.
Längs Kroatiens kustlinje finns ett extravagant nöjesparadis som lockade internationella stjärnor. Komplexet är skapat av en porrkung med en överraskande vision - att avvärja en kärnvapenkatastrof. Nu är allt övergivet och förfallet. I Polens djupa skogar hittar vi ett stort tyskt militärkomplex med monstruösa betongbunkrar, Hitler tillbringade mycket tid här och det var också platsen för ett överraskande kuppförsök som kunde ha räddat miljontals liv. Del 4 av 8. UR.